[...] węglowodany, białka czy tłuszcze, to nie da się odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie. Podsumowanie Nie jest możliwe, by w obu grupach odnotowano taki sam przyrost beztłuszczowej masy ciała. Jedni musieli jeść więcej niż im nakazano, drudzy panowie o wiele mniej, niż zasugerowano w tabelkach. Niemniej z tego jasno wynika, że zwiększona [...]
Termogeniki należą do grupy substancji, których celem jest wspieranie organizmu podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Ich zastosowanie ma na celu zwiększenie ciepłoty ciała, czyli podwyższenie poziomu termogenezy. Jednak czym właściwie jest termogeneza? Jaki związek ma z redukcją tłuszczu? Podsumowanie Termogeneza jest niezbędnym elementem [...]
[...] które czerpią dochody z promowania diet niskowęglowodanowych, nagle twierdziły, iż węglowodany nie są szkodliwe. Najsmutniejsze, iż te i inne badania Jeffa S. Volka, są beztrosko powielane w Internecie i nikt nie zauważył, że to podstęp. Być może diety LC mają potencjał odwracający zespół metaboliczny, ale potrzeba wielu innych badań, by to [...]
Dobrze rozbudowana klatka piersiowa nadaje sylwetce atletycznego wyglądu i podkreśla jej męskość. Presja, która dotyczy mięśni piersiowych, jest tak duża, że czasem mocno przesadzamy z objętością treningową, a trening obarczony jest wieloma błędami. Poznaj 4 najczęściej powtarzające się błędy w treningu mięśni piersiowych oraz sposoby na to, jak [...]
Czas płynie, a ludzie ciągle powielają te same mity i kłamstwa. Źródła mitu o surowych jajkach są różne, niestety duży wpływ na zachowania ludzi mają filmy. Bardzo dużo zamętu wprowadziła seria filmów „Rocky”. Jest to tak samo realistyczny film, jak seria „Rambo”. Podsumowanie To, że filmy z Hollywood powielają patologiczne zachowania, wcale nie [...]
[...] Mimo że kolagen można pozyskać w sposób naturalny z wielu produktów spożywczych, najwygodniejszym sposobem jego wchłonięcia jest suplementacja. Suplementy kolagenowe są bezpieczne i łatwe w użyciu. W zależności od sprzedawcy mogą być również dostarczane z dodatkowym zestawem witamin. Upewnij się, że kupujesz produkty wysokiej jakości z [...]
„Spalanie kalorii” wielu osobom kojarzy się z ogromem pracy i litrami wylanego potu na monotonnych treningach. Tymczasem możliwości jest tak wiele, że bez problemu możemy połączyć przyjemne z pożytecznym. Oczywiście ilość spożytkowanej energii będzie różnić się w zależności od intensywności i czasu poświęconego na daną aktywność. Wchodząc po [...]
[...] Pobór glukozy wzrasta, gdy intensywnie trenujemy i szybko spada po zakończeniu pracy. Można wykorzystać potreningowe okno, w którym transport składników odżywczych zachodzi bez pośrednictwa insuliny. Na razie nie istnieją żadne naukowe przesłanki, by sięgać po aspirynę w celach profilaktycznych (chyba że ktoś robi tak, bo otrzymał wytyczne od [...]
[...] rodzaje posiłków. 1217 kcal, 10% białka, 77% węglowodanów i 13% tłuszczów 1217 kcal, 10% białka, 15% węglowodanów i 75% tłuszczów W badaniu wzięło udział 14 zdrowych kobiet bez otyłości. Wyniki eksperymentu Stężenia greliny gwałtownie spadły po obu posiłkach, ale po posiłku węglowodanowym jej maksymalny procentowy spadek był istotnie większy niż [...]
[...] reakcji chemicznych łączą się z pirogronianem, tworząc alaninę. Alaina z kolei w wątrobie wykorzystywana jest do produkcji glukozy, będąc źródłem energii. Działania te zabezpieczają więc nasz organizm przed wykorzystaniem własnych zasobów w celach energetycznych. W jaki sposób dawkować BCAA? Aby skutecznie wykorzystać potencjał drzemiący w [...]
[...] sukces, na który pracowało się przez wiele lat? To zapewne smak satysfakcji, spełnienia, dumy, szacunku dla samego siebie, i ,,silny kop” do kolejnych działań. Życie bez wyznaczania sobie kolejnych celów może stać się puste, szare i po prostu zwyczajne. To stan nie do przyjęcia dla przedsiębiorczych ludzi, którzy oczekują od życia trochę [...]
Na efekt pięknej sylwetki składają się czynniki takie jak: odpowiednio dobrana dieta, zawierająca właściwą ilość kalorii oraz białka, poprawnie skonstruowany plan treningowy i wytrwałość. To wszystko można dodatkowo wspomóc za pomocą celowo dobranej suplementacji. Podsumowanie Aby zyskiwać na sile funkcjonalnej, wzmacniając mięśnie i [...]
Praliny, słowo, które kojarzy nam się ze słodyczą i wyjątkowym smakiem, chwilą przyjemności i odrobiną luksusu. Któż nie kocha małych czekoladek, nadziewanych kremem lub orzechami?
[...] który osłabia układ odpornościowy i zwiększa ryzyko infekcji wirusowych. Możesz także odczuć większy apetyt, szczególnie na słodycze. Podsumowanie Ten, kto nie zmaga się z bezsennością, uważa sen za coś zwyczajnego i nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak frustrująca może być niemożność zaśnięcia czy wybudzanie się co chwilę. Jeśli należysz [...]
[...] ale pozbawiony jest błonnika, który znajduje się w miąższu. Błonnik stabilizuje reakcję cukru we krwi, który przyjmujesz wraz z jedzeniem. Dlatego też picie tylko soków, bez jednoczesnego dostarczania, może powodować skoki poziomu cukru, które nie są zdrowe ani korzystne dla kontroli wagi. Pamiętać trzeba, że nasz organizm sam potrafi się [...]
[...] g węglowodanów, 0,3 g błonnika, 0 g soli. Nutwhey Pistachio to przepyszny dodatek do wielu dań, a do tego złożony z samych zdrowych składników. To takie proste jeść łakocie bez szkody dla zdrowia. Ten proteinowy krem to same zalety: przepyszny smak powstający z najwyższej jakości pistacji, wysoka zawartość białka - aż 19 g w 100 g produktu, [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
[...] smakowo i odżywczo desery, takie jak lody czy ciasta. Stosując je do pierwszego posiłku dnia, warto rozważyć wymieszanie ich z jogurtem naturalnym lub kefirem oraz odżywką białkową serwatkową, jajeczną lub roślinną, a także z owocami w żelu bez dodatku cukru. Będzie to jeden z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych posiłków dnia.
Stewia zdobywa coraz większe uznanie konsumentów. To wyjątkowy i naturalny słodzik, który nie tylko ogranicza zagrożenia zdrowotne związane ze spożyciem cukru, ale jeszcze sam z siebie wykazuje cenne właściwości prozdrowotne. Słodkie androgeny Wyjaśnienia dla anabolicznej aktywności stewizydu możemy się doszukać w nieco wcześniejszym badaniu… [...]
[...] dobrze przyswajalne formy wapnia i wysokie dawki witaminy D, które niezbędne są dla optymalizacji gęstości kostnej. Bilansowanie diety wegańskiej może sprawić nieco trudności i warto zastanowić się, czy podchodząc do diety wegańskiej bez odpowiedniej wiedzy, potencjalne korzyści przewyższają liczne i wykazane naukowo wady tego sposobu odżywiania.